In the picture

Van voetballer tot IT Support engineer: het pad van Jelle

Jelle, 25 jaar, en met duidelijk 2 passies in het leven: voetbal en IT. We zaten samen met hem om meer te weten te komen over zijn reskillingstrack tot IT Support Engineer.  

 

Vertel eens Jelle, van voetballer naar IT?

Na mijn middelbaar besliste ik om me hoofdzakelijk te focussen op voetbal. Ik deed enkele jobs, soms deeltijds, maar merkte toch dat ik na een tijd op mijn honger zat. Ik wilde meer uitdaging, een job met doorgroeimogelijkheden. Aangezien ik altijd al interesse had in IT/tech en gaming, voelde het vrij logisch aan om die optie te verkennen. Daarnaast zit mijn broer ook in IT en heeft hij me erg geholpen in het maken van keuzes.

 

En hoe ben je dan bij ClimIT terecht gekomen?

Mijn broer heeft me geholpen met het verkennen van bedrijven waar het mogelijk was om een opleiding te volgen voor mensen zonder voorkennis. Daar kwam ClimIT beeld. Vorig jaar in oktober startte het AWS re/start opleidingstraject, waar ik me direct voor heb aangemeld. Een korte, intensieve opleiding van 3 maanden, waar we van verschillende zaken de basis aangeleerd kregen. Zo zagen we al een basis van hardware, intro tot IT-netwerken en security, cloud fundamenten en databanken, programmeren met Python, bash shell en Linux.

 

Een mooie eerste stap!

Zeker! En naast de technische training werd er ook gewerkt aan mijn sollicitatie- en communicatievaardigheden en kregen we onder andere via een gastspreker meer inzicht in de arbeidsmarkt op vlak van Cloud Engineering.

 

En daarna? Hoe ging je pad verder?

Na de verkenning, de start en het behalen van het AWS traject, kreeg ik de kans om via ClimIT mezelf verder te verdiepen in netwerken gedurende een individueel opleidingstraject. Ik merkte tijdens het AWS track dat netwerken echt hetgeen was dat me het meest energie gaf. Het doel daarvan is om meer verankerde kennis op te doen om een eerste stap te kunnen maken als bijvoorbeeld Support Engineer. Via een persoonlijk opleidingstraject ben ik nu al een tweetal maanden bezig geweest met CCNA 1 en 2 (beide behaald!) en Windows Server en Client. Nog op het plan staat Juniper Mist en een tweedaagse kijkstage bij het Support Team van een netwerk- en cybersecurity bedrijf.

 

Kijkstage: dat lijkt me een meerwaarde!

Zeker, net als in het AWS traject wordt er in mijn opleidingstrack ook breder gekeken dan enkel technische competenties.

De doelstelling is ook om me effectief klaar te stomen voor de arbeidsmarkt in de brede zin.

De kijkstage kadert daarin, maar ook het wennen van het ritme van op kantoor te werken, deadlines met taken, deelnemen aan teambuildings, noem maar op. Want niet alleen het technische is een nieuwe wereld voor mij, ook het “office gebeuren” is voor mij een switch.

 

Nog toffe dingen in het verschiet dus. Wat is het doel van dit alles voor jou?

Natuurlijk om mijn eerste stap in IT te zetten, daar ben ik nu al enkele maanden naartoe aan het werken. Maar ook als ik gestart ben bij een bedrijf, ga ik blijven bijleren en mezelf doen ontwikkelen. Met alle mogelijkheden binnen IT en alle interessante technologieën, kijk ik er echt naar uit om alles uit mezelf te blijven halen. Ik hoop ergens terecht te komen waar ik die kansen krijg om verder te groeien, waar ik de nodige ondersteuning maar zeker ook wat fun vindt.

 

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik ben ClimIT heel dankbaar dat ik deze kans heb gekregen om zonder enige voorkennis te mogen starten en een carrière switch te maken. De mensen die hier werken hebben hier allemaal het beste met je voor. Ze houden rekening met je interesses en maken een opleidingsplan op maat. Je krijgt coaches die op elk moment beschikbaar zijn om je te helpen met vragen of dingen uit te leggen Dus iedereen die een switch wilt maken naar de IT-wereld, niet twijfelen zou ik zeggen!

Zou jij ook graag je carrière een nieuwe wending willen geven? Wil je graag je skills volledig omscholen of bijscholen? Of ken je iemand die hier al jaren van droomt? Twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen en je opties te verkennen.

Marieke Verhulsdonck
3/27/2023