In the picture

Back to work met hulp van ClimIT

Gisteren startte Rob als presales engineer bij Excellium Services, een integrator in cybersecurity. Hij zal hier zijn ervaring als presales engineer in fysieke security combineren met zijn opleiding tot Security Engineer.

Een mooie stap, dat spreekt voor zich. Maar geen evidente stap. Een zware burn-out zorgde er een paar jaar geleden voor dat Rob zijn carrière een tijdje on hold moest zetten. En niet alleen on hold, maar het zette hem zelfs aan om van richting te veranderen. We zaten samen met Rob om meer te weten te komen over zijn pad de afgelopen jaren en welke rol ClimIT daarin speelde.

 

Dag Rob! Allereerst: een dikke proficiat. Een nieuwe job, spannend!

Rob: "Bedankt! En ja inderdaad, wel wat spannend. Ik heb een lang traject achter de rug en dit voelt voor mij nu toch wel als de kerst op de taart. Laten we het gezonde stress noemen, ik ken inmiddels het verschil."

 

Inderdaad, want over stress gesproken: jij kan er helaas over meepraten. Wil je daar wat meer over vertellen?

Rob: "Tegen het einde van 2020 viel ik uit door een zware burn-out. Burn-out is heel ingewikkeld en voor iedereen een beetje anders, maar ik zat er helemaal door. Gevoelens van isolatie en neerslachtigheid bleven té lang aanslepen. Maar met de hulp van mijn dokter, psycholoog, vrienden en familie merkte ik na een tijd gelukkig verbetering. Terug aan de slag gaan was een proces op zich: mijn oude job en omgeving zouden zeker geen match zijn. Ik besliste daarom dat ik terug wilde naar mijn originele passie: IT."

 

Hoe heb je dit aangepakt?

Rob: "Via het "back to work" programma van de mutualiteit ben ik terecht gekomen bij een voltijdse dagopleiding van 6 maanden "IT security beheer" op de Thomas More hogeschool in Geel. Deze opleiding sloot perfect aan bij mijn interesses. Omdat ik al wat voorkennis had, bood deze opleiding me ook de kans om me op minder technische zaken te focussen. Want om na een burn-out terug fulltime bezig te zijn met een opleiding of een werkcontext, is toch weer wennen.

Zowel op technisch vlak als op vlak van professionele context, bereidde de maanden opleiding me dus weer voor op het werkleven. Ik werd geacht elke dag, van ’s morgens tot ’s avonds, in de les te zijn. En niet alleen “er zijn”, maar ook effectief actief deelnemen. Ik kreeg weer ritme, moest weer plannen, rekening houden met deadlines (en omgaan met de bijkomende stress) en niet te vergeten: sociaal contact.

Langzaamaan voelde ik me steeds meer klaar om “onder de mensen” te komen en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Want wat veel mensen niet weten ,is dat langdurig arbeidsongeschikt zijn een heel isolerend effect op je heeft. Je bent “anders” dan iedereen, je twijfelt enorm aan jezelf, je bent bang dat de burn-out kan terugkomen of dat je het toch niet aankunt. De opleiding was voor mij de ideale manier om weer te geloven en te vertrouwen dat ik klaar was om opnieuw in een werkcontext te functioneren."

 

Een hobbelig en geen gemakkelijk pad. Hoe kwam je vervolgens bij ClimIT terecht?

Rob: "Een belangrijk onderdeel van de opleiding is professionele ontwikkeling en sollicitatie. Tijdens de jobdag kwam ik dan ook in contact met ClimIT.

De focus op opleidingen ondersteuning was voor mij de doorslaggever om met ClimIT in zee te gaan. Ik voelde me na de eerste gesprekken meteen op mijn gemak. Heel snel zagen ze mijn sterke kanten en hadden ze begrip voor mijn challenges. Samen maakten we een opleidingsplan waarmee rekening werd gehouden met mijn voorkeuren, interesses en doelstellingen.

Zo was mijn eerste focus het NSE4 certificaat van Fortinet. Een hele boterham voor iemand die nooit professioneel gewerkt heeft in de IT. Maar na een goede drie weken studeren heb ik het examen kunnen afleggen en was ik bij mijn eerste poging geslaagd. Dit was een enorme boost voor mijn zelfbeeld: het was de volgende grote mijlpaal in mijn pad terug naar werk en door ClimIT heb ik bewezen dat ik het kan!"

En dan sinds gisteren gestart bij Excellium Services. Hoe komt het dat je net daar start?

Rob: "Na kennis te maken met een paar bedrijven, technische interviews en bijkomende gesprekken heb ik een plaats gevonden die echt bij me past. Voor mij was het belangrijk dat ik mijn vroegere ervaring en vaardigheden kon meenemen naar mijn toekomstige job. Als presales engineer bij Excellium, combineer ik mijn presales vaardigheden uit een andere industrie, met de opleiding van Thomas More en het opleidingstraject via ClimIT.

Zowel bij Excellium als bij ClimIT wordt er vanuit een positieve en waarderende bril gekeken naar mijn verleden. Ze kijken naar wat ik eruit heb geleerd en hoe het mij als professional heeft gevormd.

Het is dan ook een nieuwe uitdaging waar ik enorm blij mee ben. En het is een uitdaging die ik niet alleen moet aangaan. Een van de belangrijkste reden dat ik samen met ClimIT aan de slag wou gaan is het menselijke contact en de oprechte ondersteuning die ik voel en krijg."

Mooie woorden om mee af te ronden. Succes daar Rob!

 

ClimIT gelooft in mensen en hun talenten: elke ervaring (werk-, studeer-, of levenservaring) vormt een mens en is leerrijk. Wat we belangrijk vinden in onze ClimIT’ers, is natuurlijk hun motivatie en daarnaast leggen we ook de focus op wat wél kan en hoe we persoonlijke vaardigheden kunnen inzetten om doelstellingen te behalen.

Herken je jouw bedrijf in deze visie? En wil jij ook graag werken aan het aantrekken en behouden van talent in een breder diversiteitsplan? Twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen voor een verkennend gesprek.

Marieke Verhulsdonck
7/17/2023