In the picture

Van theorie naar praktijk: de rol van een technisch coach in onze reskillingtracks

Het belang van (verschillende) certificaten in een de loopbaan van bv. een network engineer is niet te onderschatten. Het beheersen van de nodige theorie opent deuren en kan je naar een volgend niveau brengen. Maar ook de praktijk ervan, het toepassen, is noodzakelijk en misschien wel cruciaal. In onze reskillingtracks zetten we in op het versterken én verankeren van zowel theoretische kennis als de praktische toepassing hiervan. 

Levi, technisch coach bij ClimIT, is het aanspreekpunt, coach, begeleider en facilitator in deze reskillingstracks van onze ClimIT'ers. We nemen jullie mee in ons gesprek met hem over zijn rol als technisch coach en de meerwaarde van het labo.

Levi, kun je iets meer over jouw rol in een reskillingtrack toelichten? Wat doe je nu precies als technisch coach bij ClimIT?

"Als technical coach/trainer in een reskillingtrack speel ik een cruciale rol bij het helpen van mensen om hun technische vaardigheden te verbeteren en te ontwikkelen. Ik maak gebruik van verschillende methodieken, waaronder scrums, begeleide en zelfstandige oefeningen, wekelijkse stand-ups, specifieke vendor-leerplatformen, workshops in het mobiel labo en ons eigen leerplatform LearningFever.

Om te beginnen gebruik ik scrums om de trainees te leren hoe ze effectief kunnen samenwerken in teamverband, communiceren en problemen oplossen.

Daarnaast zijn oefeningen een essentieel onderdeel van elk reskillingtrack. Oefeningen stellen trainees in staat om hun technische kennis toe te passen en te verdiepen, en ik ontwerp oefeningen die aansluiten bij hun leerbehoeften en niveau.

Ik geef feedback op hun oplossingen en help hen hun fouten te begrijpen en te corrigeren. Ook houden we elke week een stand-up meeting waarbij elke trainee vertelt wat ze hebben gedaan, wat ze van plan zijn te doen en welke obstakels ze tegenkomen. Dit bevordert transparantie en samenwerking binnen het team en helpt ons om eventuele problemen snel op te sporen en op te lossen. Ik faciliteer de wekelijkse stand-up door vragen te stellen, feedback te geven en suggesties te doen om hen te helpen bij het bereiken van hun doelen.

Ook hebben we een mobiel labo samengesteld waarbij onze trainees, zelfstandig of via een workshop van mij, hun theorie kunnen gaan toepassen in praktijk.

De afwisseling tussen het studeren van theorie en praktijk oefeningen in het labo vinden ze heel aangenaam en leerrijk.

 Via bepaalde opdrachten, richtlijnen of einddoelstellingen gaan ze hands-on hun nieuwe kennis omzetten in praktijk en effectief naar nieuwe skills vertalen."

Dat labo, kan je daar wat meer over vertellen?

"Het mobiel labo is voor ons een essentieel onderdeel in een reskillingtrack en biedt de trainees de mogelijkheid om te leren werken met echte fysieke toestellen. In het labo staan verschillende toestellen van verschillende vendoren, zoals Cisco en Fortinet, evenals twee servers waarop ESXI draait. We hebben onder andere Cisco 1941 routers, Cisco switches, Fortigate en een Fortiswitch. Deze diversiteit aan apparaten en leveranciers biedt de trainees een brede en praktische ervaring met netwerken en security.

Wij geloven dat het mobiel labo een absolute meerwaarde is, omdat het de trainees de kans geeft om met echte toestellen te werken en zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Ze kunnen hier zelfstandig mee aan de slag, door gebruik van het oefeningen boek.

Verder organiseren we minstens een keer per maand een workshop onder mijn begeleiding om de praktische vaardigheden van de trainees te versterken en hen extra ondersteuning te bieden waar nodig.

Tijdens zo'n sessie leren ze hoe ze de toestellen kunnen configureren en beheren, en hoe ze real-life problemen kunnen oplossen. "

  

Wat moet ik me inbeelden bij zo'n workshop, hoe gaat dat in zijn werk?

"Ik zal een concreet voorbeeld geven. Op 10 mei hebben we bijvoorbeeld een workshop georganiseerd in het kader van onder andere de opleiding van Rob. Rob heeft al een eerste opleiding gehad en is nu bij ons om zijn kennis verder te verdiepen en praktijkervaring op te doen. Het labo is voor hem een mooie stap in zijn voorbereiding op de arbeidsmarkt. Tijdens de workshop hebben we ons gericht op het configureren van netwerken met behulp van Cisco routers en switches en het beveiligen van deze netwerken met Fortinet toestellen. Onder mijn begeleiding hebben de deelnemers oefeningen gemaakt uit het oefeningenboek en heb ik hen ondersteund in het oplossen van eventuele problemen. Het was een zeer geslaagde sessie en Rob en de andere trainees hebben veel praktische kennis opgedaan die ze kunnen toepassen in hun verdere studies en toekomstige carrière."

 

Meer info over hoe wij onze trainees ondersteunen naar de volgende stap? Twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Marieke Verhulsdonck
5/10/2023