In the picture

Vincent: een psycholoog met programming skills, of omgekeerd?

Meet Vincent

28 jaar, bachelor in de psychologie op zoek met interesses in sport, muziek, psychologie en technologie. In één van deze interesses wou hij graag zijn carrière verder zetten.

"Hoewel ik uit hetzelfde dorp kom als Remco Evenepoel, heb ik helaas niet dezelfde benen meegekregen."

Een professionele sportcarrière zou het dus niet worden. Waarom geen carrière in de muziek dan? Hij speelt enorm graag met synthesizers, en kan uren verkwisten achter zijn computer om een perfecte sound te creëren. Na de middelbare school was het dus moeilijk kiezen op gebied van studiekeuze. Hij twijfelde tussen Sound/Audio Design en Psychologie. Het werd uiteindelijk Psychologie, een zeer interessante keuze waardoor hij na zijn bachelor aan de slag kon als leefgroepbegeleider.

Na een tweetal jaar als begeleider voelde ik dat ik het toch over aan andere boeg wou gooien. Ik was klaar voor een carrièreswitch.  

We stelden Vincent enkele vragen over zijn carrièreswitch, ambities en de ervaring van de afgelopen maanden. 

Van zorg naar...

"Zoals ik eerder al zei, was er altijd een bepaalde “itch” om iets binnen de IT-sector te doen. De IT-sector is enorm breed en er zijn talrijke jobopportuniteiten . Uiteindelijk heb je vrij snel door welke richting je uit wil binnen IT. Voor mij sprong software development er meteen uit. Daarom begon ik met een voltijds opleidingstraject van 6 maanden, dat werd gegeven door trainers van Multimedi en ClimIT. Zij hebben mijn motivatie helemaal aangewakkerd en ik voelde dat dit een carrièrepad was dat ik moest volgen. En laat het ons zeggen zoals het is: de IT-sector biedt werkzekerheid, goede verloning, en veel variatie door de continue evolutie."

Een eerste werkervaring bij ClimIT

"Om mijn technische skills nog te verbeteren en zodoende mijn kansen op de arbeidsmarkt nog te vergroten, koos ik voor ClimIT.  Ik startte een traject van 4 maanden waarbij ik continue coaching kreeg en mijn portfolio kon aanscherpen met uitdagende projecten.  

OCA8 certificaat behaald

Een eerste doel tijdens mijn traject bij ClimIT was het behalen van mijn OCA8-certificaat. ClimIT ondersteunde mij door coaching en gaf me toegang tot al het nodige studiemateriaal. Uiteindelijk behaalde ik mijn eerste doel.

Mijn eerste certificaat heb ik nu dus op zak!

"Het tweede doel was voornamelijk het uitbouwen van mij portfolio. Ik kreeg training in het maken van Spring-projecten en deze te integreren met Angular. Ik bouwde een webshop als eerste oefening met een checkout-systeem. Vervolgens kreeg een project toegewezen dat ClimIT effectief wou gebruiken. Ik maakte een webapplicatie voor een persoonlijkheidstest waarbij de gebruiker o.b.v. zijn antwoorden een IT-profiel krijgt toegewezen. Die resultaten wordt via mijn applicatie ook meteen verzonden via email.  Verder leerde ik in een ander project samenwerken in team. We pasten een Scrum methodiek toe tijdens het bouwen van de applicaties. Elke week maakten we een sprint-planning, op het einde van de week deden we een demo en vervolgens een review."


Tijdens de afgelopen maanden ben ik mezelf regelmatig tegengekomen. Dat zijn meteen ook leerrijke ervaringen die ik kan meenemen naar de werkvloer.

"Er zijn nu eenmaal momenten waar je compleet vastzit. Je vindt de oplossing maar niet, ook al zit je uren te prutsen aan je code en een google search levert geen resultaten op. Hulp vragen is het antwoord! Enerzijds is het goed te willen volharden en een oplossing te zoeken, maar anderzijds is het dan weer zoveel efficiënter en tijdbesparender om iemand erbij te halen die veel meer ervaring heeft. De grootste uitdaging blijft voor mij het continue leerproces. Als developer is het een must om mee te zijn met de nieuwste technologieën. Dit vergt enorm veel energie maar anderzijds geeft het dan weer extreem veel voldoening eens je deze nieuwe technologieën beheerst."

Een psycholoog met programming skills?

Of omgekeerd ;) Tijdens mijn werk als leefgroepbegeleider heb ik regelmatig crisis situaties ervaren. Ik heb ontdekt dat ik kalm kan blijven in zulke situaties altijd oplossingsgericht en flexibel probeer te denken.

En dat oplossingsgericht denken is uiteraard één van de grootste troeven als developer en dat neem ik alvast mee uit mijn vorige ervaring.

"Daarnaast ben ik volhardend en kan ik met creatieve oplossingen naar voren komen. Ook al is het niet de meest efficiënte oplossing, toch is het extreem belangrijk om het functioneel te krijgen . Mijn coach zijn favoriete quote: “there's more than one way to skin a cat”. Je kan een probleem op duizenden manieren aanpakken, maar het belangrijkste is met een oplossing komen. Ik krijg veel voldoening na het oplossen van een lastig probleem, en telkens leer je bij. Die nieuwsgierigheid is bij mij altijd aanwezig en dat vind ik een troef als developer.

Daarbij werk ik ook graag binnen team. Ook in mijn job als leefgroepbegeleider leerde ik om contact te leggen met verschillende persoonlijkheden. Daarbij is een open en empathische houding zeer belangrijk. Met een goed samenwerkend team een afgewerkt product afleveren is één van de zaken waarom development me ook zo aanspreekt.

The next step?

"Ik kijk er enorm naar uit om samen te werken binnen een team en projecten te realiseren die mensen ook effectief kunnen gebruiken. Ook het bijleren van senior developers lijkt me heel inspirerend. Ik wil mezelf vooral blijven ontplooien op technisch vlak maar ook op menselijk vlak. Ik ben zeer enthousiast om er in te vliegen!"

ClimIT begeleidt IT talent naar de arbeidsmarkt, met als doel diverse groei bij bedrijven te stimuleren. Na een intensief technisch en persoonlijk ontwikkelingstraject met een exponentiële groei op korte tijd, willen wij hen de kans geven om bij een bedrijf aan de slag te gaan om verdere praktijkervaring uit te bouwen. Ben jij op zoek naar Vincent of een ander technisch talent? Get in touch with us!

Elien Van Asch
2/1/2023